De Asphalt Recycling Train (ART) op de Asfaltketendagen van BouwCirculair.

Met het oog op de vraag naar zoveel mogelijk proeftuinprojecten voor de proeftuin van de ART worden in de maand juni op de asfaltketendagen van BouwCirculair de laatste ontwikkelingen rondom de ART besproken.  

De asfaltketendagen zijn halfjaarlijkse bijeenkomsten van wegbeheerders en innovators op het gebied van asfalt waarin kennis wordt uitgewisseld over duurzame inkoop van asfalt. Met het starten van de validatie van de ART op 5 en 6 juni op de N315 in Gelderland, kan de ART als duurzame maatregel niet ontbreken op deze dagen.

De presentatie ging in op twee belangrijke ontwikkelingen wat betreft de ART.

De eerste is de opname van de ART in de Nationale Milieu Database (NMD). Met de opname kan de Milieu-Kosten Indicator (MKI) worden berekend. De huidige cijfers laten zien dat de ART een significante reductie in de MKI oplevert ten opzichte van conventioneel wegdekonderhoud.

De tweede is de onderzoeksresultaten van de werkgang test in Moerkerken op 6 maart 2024. Onderzoekresultaten van de gerecyclede deklaag overtreffen de verwachtingen. Er is een goede hechting tussen de deklaag en de tussenlaag. Daarnaast doet ook de loswoelfrees zijn werk naar behoren. De korrelverdeling voldoet aan de grenzen van het mengselontwerp voor AC16 Surf. Er is dus geen significante verbrijzeling opgetreden van het steenslag.

Nu is het wachten op de resultaten van de N315, terwijl er hard wordt gewerkt de volgende test op te zetten!

Heeft u vragen, opmerkingen, of wilt u een pilot/ proeftuin met de ART, dan kunt u contact opnemen met de ART-E B.V. via Info@ART-e.nl .

De presentatie met onderzoeksresultaten vindt u op onze factsheet.

Contact informatie

Partners